Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
862 Posty

(maciejko)
Maniak
Przeciez jak sie wysyła kase z norweskiego konta na polskie to jest wybór czy chcesz płacic prowizje odrazu z norweskiego czy ten kto odbiera...ja tam mam Sparebank 1 i wychodzi 60 kr, przelew idzie 2,3 dni robocze. W dnb piszecie że 30 kr ale coś wam doliczają po stronie polskiej ?? Tak sie własnie zastanawiałem nad Dnb

Np jak na swieta jechałem to jak wysłałem sobie troche koron na polskie konto to wyszło 0.46 cos tam a w kantorze było podobnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Maria Rajska
(mariaraj)
Wiking
Zgadzam sie z poprzednikiem. Ja mam konto w DNB. Płacę zawsze 30 koron za przelew do innego kraju bo równiez placę do Szwecji za mieszkanie córki. Raz gdy chciałam wysłac przelew expresowy, zeby dotarł w ciagu 1 dnia roboczego to zapłaciłam 300 koron. Ale to był express. A tak normalnie to przelew "idzie" do innego kraju 2-3 dni robocze. Jestem zadowolona z tego banku. Ma duzo oddziałów w Oslo. Tylko nie wszędzie mozesz gotówkę wpłacić. Wpłaty gotówkowe przyjmują na Majorstuen, Karl Johans, Torshov. Z tych punktów korzystam. I internecie mozesz znaleźć wszystkie punkty gdzie przyjmują gotówkę. Bardzo sobie chwalę wpłatomaty. Super. Nie musisz czekac do kasy. W oddziale na Solli Plass jest wpłatomat czynny 24 h codziennie.
Jeżeli masz jeszcze jakies pytania to pisz
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Maria Rajska
(mariaraj)
Wiking
Oczywiscie, że możesz tylko kiedy bedziesz miał na koncie??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Michał Tokarski
(Rumcyk)
Wiking
I oto mi chodziło, sam mam konto w Polsce w Mbanku i zdecyduje się na DNB. Bardzo dziękuje za porade. Ewentualnie czy macie jakieś wskazówki do robienia przelewów?czy zwyłe standardowe ustawienia pobierają 3o koron? Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Maria Rajska
(mariaraj)
Wiking
Tak, standardowy przelew to 30 koron. Wysyłanie przelewów jest proste.
Życze powodzenia i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
XXX moja sprawa
(kamilio)
Stały Bywalec
A ja jeszcze dodam jedno co dotyczy nas i DNB. Jak jade do PL to place karta wszedzie bez oplat,- bankomaty tez sa wolne od oplat tylko jest jeden trik - place zawsze w PLN tak by to Norweski DNB walutowal tranzakcje i nie dajcie sie zmylic. Wychodzi kurs jak w Aliorze - no nie tak dobry ale groszowe straty. Nie zawsze mozecie wybrac walute ale to naprawde wygodne i w zasadzie taniej bo jadac do PL nie musimy nic transferowac. Placimy karta wszedzie i bez oplat. Sprawdzalem wielokrotnie.
W bankomacie mialem test Polski Bank proponowal za 1000 PLN 2200 NOK a DNB zwalutowal 1955 NOK - jest roznica ))
*-*-*-*-*-
Ktos tu powiedzial ze DNB nie daje latwo kredytow Polakom - ja mialem 3 hipoteczne i grubo ponad 3-krotne roczne dochody. Oni patrza z kim maja do czynienia a to ze Sparebank1 daje kredyty na lewo i prawo to wcale nie jest dobre bo jak sie wykoleimy to bedziemy miec pretensje po co nam dali taki kredyt.
Nie dziwcie sie - jesli nie masz 10 % wlasnej wplaty i stalej pracy to prosze was ..... jaki to ma sens brac dom za 3,5 mln i za 3 lata skonczyc na licytacji gdzie okaze sie ze placilismy tylko odsetki a wartosc domu spadla bo teraz beda domy taniec. Banka kiedys peknie.
*-*-*-*-*
Prywatnie uwazam polityke DNB za dobra bo jesli bierzemy kredyt na 2 mln i nie mamy 200 000 nok ktore sami uzbieralismy przez lata to samobojstwo. Jesli mamy rate 12 000 nok to 7000 to odsetki wiec gdzie zysk z zakupu wlasnego M ?? te 2 tys roznice zakup od wynajmu ???? Trzeba pamietac o ryzyku utraty pracy, skoku oprocentowania, spadku cen itp.
To samo z autem - nie miec 30 000 kupujc auto za 300 000 - KREDYCIARSTWO !!!!!!!
- ale Sparebank da bo co im zalezy. Straty pokryja inni klienci , ci uczciwi i rozsadni.
*-*-*-*-
DNB jest tanszy jesli chodzi o kredyt przy okolo 2 mln o okolo 400 nok miesiecznie - ja wole 400 nok wydac na cos innego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
131 Postów
Szymon K....
(pepoconti)
Stały Bywalec
mariaraj napisał:
Zgadzam sie z poprzednikiem. Ja mam konto w DNB. Płacę zawsze 30 koron za przelew do innego kraju bo równiez placę do Szwecji za mieszkanie córki. Raz gdy chciałam wysłac przelew expresowy, zeby dotarł w ciagu 1 dnia roboczego to zapłaciłam 300 koron. Ale to był express. A tak normalnie to przelew "idzie" do innego kraju 2-3 dni robocze. Jestem zadowolona z tego banku.
Bez sensu strata kasy... To juz lepiej wyslac przez firme zewnetrzna niz przez bank... Ja jak robie tak przez Transfer24 to place duzo mniej i pieniadze zawsze mam w ten sam dzien albo w nastepny rano oplata za przelew 500 koron to np 6,90. Nie trzeba wysylac zadnych dokumentow wiec sprawnie idzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Michał Tokarski
(Rumcyk)
Wiking
Witam, no i założyłem konto i teraz chciałbym zmienić pin do karty no i zamówić BankID. Pierwszej opcji nie widze, mam tylko podgląd aktualnego pinu a przy drugiej jest napisane ze brak mozliwosci zamówienia. Troche to dziwne bo gdy bylem w banku to powiedzieli ze bede mial i BankID.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
gosc gosc
(gosc1234)
Wiking
ja wysyłam turbotransfers.com/pl za 20 NOK, kasa na kocie w pl tego samego dnia.pzdr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok